Това каза пред БНР международният анализатор Димитър Къцарков, хебраист и магистър

...
Това каза пред БНР международният анализатор Димитър Къцарков, хебраист и магистър
Коментари Харесай

Димитър Къцарков: Големият въпрос е палестинците да се дистанцира...

Това сподели пред БНР интернационалният анализатор Димитър Къцарков, хебраист и магистър по интернационално право от СУ " Св. Климент Охридски “, специализирал в университета в Хайфа (Израел) по Международна сигурност и в Йерусалим - в програмата им по политически науки. Работил е в посолството на Израел в България и в Министерство на външните работи.

 

" Операцията, която се приготвя да бъде с цел демилитаризирането на " Хамас ", само че не и за да засегне инфраструктура или да докара до повече жертви в Газа ", посочи той.

 

По думите му това, което прави американската дипломация, е за продобиване на време за палестинския филантропичен коридор да бъде отворен, с цел да се осъществят филантропичните доставки:

 

" Очевидно Израел е податлив към този момент да даде този прозорец от време ".  

 

Той акцентира, че големият въпрос е палестинците да съумеят да се дистанцират от " Хамас " и те да кажат, че " Хамас " не е Газа:

 

" Израел е в обстановка, в която не може да не отговори на тази терористична провокация от страна на " Хамас ". 

 

Димитър Къцарков уточни, че няма по какъв начин Израел да влезе в договаряния с Газа, защото договаряния с терористи не виждам по какъв начин ще организира. Той напомни, че от 2006 година не е имало избори в Палестинската автономност и " Хамас " отхвърля Махмуд Абас като президент.

" Коя организация ще се намеси в тези договаряния, Организация на обединените нации, Съединени американски щати или арабският свят? ". 

 

Според Къцарков Иран е главен състезател, който може да се следи дали ще направи някакви внезапни придвижвания:

 

" Смятам, че Иран, в случай че стартира да работи, ще бъде през " Хизбула " в Ливан, тяхното непосредствено прокси. На този етап  " Хизбула " ще изчака да види по кое време тъкмо ще стартира наземната интервенция на Израел против Газа ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР